Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Casa Perla” din Homorodu de Jos a devenit centru rezidențial pentru persoane cu dizabilități
Caritas Satu Mare  - Miercuri, 26 Ianuarie 2022

Un loc în care persoanele adulte cu dizabilități se simt în siguranță, acceptate și respectate, un loc în care se pot implica în activități care le oferă bucurie și prin care totodată li se dezvoltă abilitățile și se simt utile – un astfel de loc este Centrul pentru viață independentă pentru persoane adulte cu dizabilitățial Organizației Caritas.

„Casa Perla” din Homorodu de Jos a fost primul serviciu social înființat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. Centrul și-a deschis porțile în luna septembrie a anului 1991 ca tabără pentru copii și tineri cu dizabilități. Între 2003 și 2019 a funcționat ca Centru de terapie ocupațională pentru tineri cu dizabilități, iar după modificarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale din 2019 a început procesul de transformare datorită căruia unitatea și-a redeschis porțileîn 2020 ca centru pentru viață independentă pentru persoane adulte cu dizabilități.

În noua sa formă de funcționare „Casa Perla”oferă persoanelor adulte cu dizabilități cărora nu li se poate asigura protecția și îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii sociale găzduire, îngrijire și întreținere zilnică, consiliere socială și psihologică, servicii de abilitare și reabilitare și activități pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, într-un cadru de viață cât mai asemănător celui din familie.

Centrul încurajează menținerea relațiilor cu membrii familiei în cazul beneficiarilor care au aparținători, oferind posibilitatea părinților de a-și vizita copilul și bineînțeles, și beneficiarii au posibilitatea să-și viziteze părinții și să petreacă timp cu ai lor la sfârșit de săptămână, de sărbători sau cu alte ocazii.

La momentul actual, unitatea poate găzdui 8 persoane. Angajații centrului planifică activitățile în așa fel încât să aducă un pic de culoare în fiecare zi, evitând monotonia. Adulții cu dizabilități care locuiesc aici se implică cu drag în muncile casnice, dar și în activitățile creative menite să le dezvolte abilitățile.

„Noua formă de funcționare este o provocare și pentru noi – susține Laura Vagner, angajată a centrului – căci trebuie să avem grijă ca beneficiarii noștri să nuaibă impresia că nu e nicio diferență între zilele de lucru și cele de odihnă. Încercăm să concepem programul în așa fel încât înainte-de-masă să fie o parte mai activă a zilei, după-amiaza una mai lejeră, mai relaxantă, iar la sfârșit de săptămână mergem la biserică, în excursie sau ne bucurăm de un picnic în curte”.


Anul trecut a fost primul în care beneficiarii și membri ai personalului au sărbătorit Crăciunul împreună, la centru. Angajații au făcut tot posibilul să creeze o atmosferă aparte pentru ca beneficiarii să trăiască din plin magia Crăciunului, experiență pe care unii dintre ei, care nu au familie, au trăit-o pentru prima dată.

Familie în loc de familie, cămin în loc de cămin – aceasta este „Casa Perla”. Unii dintre adulții care locuiesc în centru au părinți, care deși îi iubesc enorm și și-au dedicat viața lor, cum înaintează în vârstă este tot mai solicitant pentru ei să aibă grijă de copilul lor, șicu timpul nu va mai fiposibil. Un număr mare de familii din care fac parte persoane cu dizabilități ajung în această situație, astfel, probabil, va fi tot mai mare nevoie de serviciile oferite de „Casa Perla” în următorii ani.


De aceea, Organizația Caritas a luat în considerare creșterea capacității centrului pentru a putea primi până la 20 de beneficiari, bineînțeles dacă există o reală nevoie în acest sens. Persoanele care au în grijă persoane adulte cu dizabilități sunt rugate să completeze chestionarul online anonim disponibil pe linkul: https://forms.gle/WQjDwCATB4f1ha8P8, sprijinind astfel acest demers.

Acceptarea alterității este un proces care poate face viața membrilor unei comunități mai frumoasă, mai valoroasă. Pentru a facilita acest proces, imediat ce situația pandemică le va permite, angajații centrului doresc să organizeze activități cu caracter creativ în care să invite membri ai comunității să se implice și ei, alături de beneficiarii centrului, contribuind astfel la consolidarea empatiei și respectului față de semenii noștri cu dizabilități.

1193 vizite
Distribuie pe